Lax sushi – en hälsosam och läcker maträtt

16 november 2023
Julia Zsiga

editorial

Lax sushi är en populär maträtt som har sitt ursprung i Japan och består av färsk lax som serveras rå i kombination med ris och andra ingredienser. Lax sushi är inte bara en läcker och spännande maträtt, utan det är också en hälsosam rätt som är fullpackad med viktiga näringsämnen. I den här artikeln kommer vi att diskutera lax sushi och varför det är en bra maträtt att inkludera i din kost.

Vad är lax sushi?

Lax sushi består främst av färsk lax som serveras rå och som är tillagad med ris och andra ingredienser. Laxen kallas ofta för sashimi när den serveras rå, men när den serveras i kombination med ris kallas den sushi. Sushiriset som används är oftast särskilt preparerat ris som innehåller ättika, socker och salt. Den färdiga maträtten kan serveras med en mängd olika tillbehör, såsom avokado, gurka, mango, ingefära, wasabi och sesamfrön.

Lax sushi kan ätas som huvudrätt eller som en del av en större måltid. Det är också vanligt att lax sushi serveras som en del av en sushi tallrik eller som en del av en sushibuffé.

image

Fördelarna med att äta lax sushi

Det finns många fördelar med att äta lax sushi. För det första är det en hälsosam maträtt som är full med viktiga näringsämnen. Lax är rik på omega- fettsyror, vilket är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper och som kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna och blodtrycket. Omega- är också bra för hjärnan och kan hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar.

Sushiriset som används för att göra lax sushi är också hälsosamt. Ris innehåller en mängd olika näringsämnen, såsom kolhydrater, protein, B-vitaminer och mineraler som järn och magnesium. Ris innehåller också ättika, vilket kan hjälpa till att öka absorptionen av näringsämnen i matsmältningssystemet.

Lax sushi kan också vara en bra maträtt för personer som försöker gå ner i vikt eller för personer som vill bibehålla en hälsosam vikt. Lax sushi är en kalorisnål maträtt som ger en mättande känsla och hjälper till att hålla dig full längre än andra maträtter med högre kaloriinnehåll.

Hur man gör egen lax sushi

Att göra egen lax sushi är inte svårt och det är ett kul projekt att göra hemma med familjen eller när du firar speciella tillfällen. För att göra egen lax sushi behöver du följande ingredienser:

– Färsk lax i sushi-kvalitet
– Sushiris
– Ättika
– Socker
– Salt
– Avokado
– Gurka
– Sesamfrön
– Wasabi
– Ingefära

Så här går du till väga för att göra egen lax sushi:

. Koka sushiriset enligt anvisningarna på förpackningen och tillsätt en blandning av vatten, ättika, socker och salt. Rör om för att blanda väl och låt det koka i minuter.
. Placera riset i en stor skål och häll över ättikablandningen. Blanda försiktigt tills riset är fuktigt och kladdigt. Låt svalna.
. Förbered laxen genom att skära den i tunna skivor. Du kan också marinera laxen i soja eller sesamolja för extra smak.
. Skär avokado, gurka och andra tillbehör i tunna skivor.
. Placera en bit lax på en bit sushiris och lägg till valfritt tillbehör. Rulla sedan riset runt laxen till en boll.
. Strö sesamfrön över dina rullar och servera med wasabi och ingefära.

Läs mer om lax till sushi här: https://govafisk.se/product/lax/